www.komotinitv.gr
134029711 A
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Χρυσοχοΐδης – Αγαπηδάκη / «Νέα ήθη» στο υπουργείο Υγείας – Παρασκηνιακές κινήσεις και ίντριγκα

Κοινοποίηση

Το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Αγαπηδάκη έχει επιδοθεί σε μια σειρά από παρασκηνιακές κινήσεις, οι οποίες έχουν ήδη διαπεράσει αρκετούς τομείς του χαρτοφυλακίου
Ηηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τις τελευταίες εκλογές έχει φέρει νέα έθιμα στην Αριστοτέλους. Το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Αγαπηδάκη έχει επιδοθεί σε μία σειρά από παρασκηνιακές κινήσεις, οι οποίες έχουν ήδη διαπεράσει αρκετούς τομείς του χαρτοφυλακίου.

Θέλοντας να αποκόψει τις όποιες σχέσεις με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία των Πλεύρη και Γκάγκα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες δύο διοικητές. Το πρώτο θύμα ήταν ο διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά» Χαράλαμπος Τουμπέκης. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήρθε έπειτα από καταγγελίες για αναβολές χημειοθεραπειών, λόγω έλλειψης χρημάτων. Ωστόσο, εδώ και μήνες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει μπει στο νοσοκομείο και εξετάζει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για συμβάσεις, αγορές και προμήθειες των τελευταίων ετών, καθώς έχει διαπιστωθεί πρακτική απευθείας αναθέσεων, υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες. Επίσης, στο ίδιο νοσοκομείο έκαναν την εμφάνισή τους μπράβοι βουλευτών της Ν.Δ. και επιτέθηκαν σε καρκινοπαθείς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Τέλος, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που διάφορες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας και περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο.

ADVERTISING

Η δεύτερη παύση αφορά τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα». Η αφορμή ήταν η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική και το υπουργείο Υγείας έστησε ένα καλοδουλεμένο επικοινωνιακό σόου. Ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος έκανε αυτοψία στην κλινική, εξέδωσε ανακοίνωση που στηλιτεύει τη διοίκηση και λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστή η αποπομπή του διοικητή Χαράλαμπου Πρίφτη και της αναπληρώτριας διοικήτριας Κατερίνας Μαχαιρά. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Από το 2022 η ΟΕΝΓΕ είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διοίκησης (πειθαρχικές ποινές σε εργαζόμενους με ασήμαντες αφορμές, παραβίαση των κανόνων ακόμα και του ίδιου του υπουργείου Υγείας, ευνοιοκρατία και μεροληψία υπέρ λίγων κ.λπ.) που έχει ωθήσει σε παραιτήσεις πολλούς ειδικευόμενους γιατρούς Χειρουργικής και Παθολογίας. Επίσης, ισχυρές είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Υγείας και αφορούν τη σύναψη συμφωνίας του διοικητή με εργολάβους για τη φύλαξη, με υπερδιπλάσιο κόστος από ό,τι κοστίζουν οι ατομικές συμβάσεις.

Ο ΕΟΔΥ
Ούτε ο Θεοκλής Ζαούτης γλίτωσε από τους Χρυσοχοΐδη-Αγαπηδάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία, ενώ οι τελευταίες ενέργειες της Αριστοτέλους ενόχλησαν ιδιαίτερα τον καθηγητή, με αποτέλεσμα να αφήσει ο ίδιος να διαρρεύσει ότι παραιτείται. Η αναπληρώτρια υπουργός λογίζεται ως… άνθρωπος του Μαξίμου, ενώ ο Θ. Ζαούτης ως επιλογή του Θάνου Πλεύρη. Οι σχέσεις Πλεύρη-Αγαπηδάκη ποτέ δεν ήταν ρόδινες (φάνηκε και στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες) και η αναβάθμιση της δεύτερης μετά τις εκλογές ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τον καθηγητή. Από τις πρώτες διοικητικές ενέργειες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν να αλλάξει τη δομή του ΕΟΔΥ. Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα του ΕΟΔΥ αφαίρεσαν αρκετές αρμοδιότητες από τον Θ. Ζαούτη και ουσιαστικά προανήγγειλαν την απομάκρυνσή του. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Θ. Ζαούτης δεν βρέθηκε στη Θεσσαλία μαζί με την Ειρήνη Αγαπηδάκη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τον κίνδυνο υγειονομικής βόμβας στην περιοχή.

ΕΟΦ
Τελευταία περίπτωση είναι η παραίτηση (ή η μη ανανέωση) του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημήτρης Φιλίππου ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, το ρεπορτάζ περιγράφει μία τελείως διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, στο υπουργείο Υγείας υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ο πρώην -πλέον- πρόεδρος του ΕΟΦ είχε διαχειριστεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει λυθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δ. Φιλίππου δεν έκανε καμία αναφορά στον Θάνο Πλεύρη και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρά μόνο στον Βασίλη Κικίλια.

Ευθύνες
Ολα τα παραπάνω θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλάμβανε τώρα τη διακυβέρνηση του τόπου. Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία πήρε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους εκλεκτούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διοικητές και οι πρόεδροι των οργανισμών δεν τοποθετήθηκαν μόνοι τους, αλλά τους επέλεξε η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Επομένως, για το σημερινό κυβερνητικό μπάχαλο κύριος υπεύθυνος είναι η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

25 Νοεμβρίου –βία κατά των γυναικών

diktio diktio

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Το Ιράν γνώριζε πως η Χαμάς θα επιτεθεί» λένε οι ΗΠΑ

omada diktiou

Ροδόπη: Έχουν λησμονήσει τις εκδρομικές συνήθειες οι κάτοικοι της Κομοτηνής

omada diktiou