www.komotinitv.gr
Iera Synodos 768x512
ΕΛΛΑΔΑΚΟΜΟΤΗΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής στο Πρώτο: Δεν έχουμε το δικαίωμα να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν- Η Εκκλησία δεν γνωμοδοτεί, δεν αποφασίζει 

Κοινοποίηση

«Η Εκκλησία δεν αντιδρά με την έννοια που έχουμε δώσει σήμερα στη λέξη αντίδραση. Η Εκκλησία καταθέτει την αλήθεια της» διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου εξηγώντας το ομόφωνο «όχι» στον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε πως ένας Επίσκοπος, ένας κληρικός, η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να έχει δική της άποψη «επειδή ακούγεται ότι πρέπει να είμαστε πιο με ανοιχτούς ορίζοντες».

«Εμάς η βάση στην Εκκλησία είναι το Ευαγγέλιο. Η Εκκλησία αναγνωρίζει τον θρησκευτικό γάμο, αυτό το μυστήριο μέσα από το οποίο έρχεται και γεννιέται ο άνθρωπος, έχουμε ζωή. Και βλέπετε, στο απόγειο αυτής της σχέσης, στην έκρηξη της αγάπης αυτών των δύο ανθρώπων, έχουμε τη γέννηση ενός παιδιού» επισήμανε ο κ. Παντελεήμων.

Οι 82 Μητροπολίτες, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, χθες ουσιαστικά κατέθεσαν «απαραχάρακτο τον λόγο της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα, μέσα από το διάβα των αιώνων, μέσα από αυτήν την αλήθεια του Ευαγγελίου να μπορεί ο λαός να στηρίζεται, να μπορεί ο λαός να δημιουργεί τα πράγματα της ζωής του και μάλιστα να φαίνεται το πόσο ψηλά η Εκκλησία βάζει κάποια πράγματα όπως είναι ο γάμος».

«Γι’ αυτό και η Εκκλησία εχθές είπε για ακόμη μια φορά ότι για την Εκκλησία ο γάμος είναι ένα μεγάλο μυστήριο, σύμφωνα και με τον Απόστολο Παύλο. Τον θέτει πάρα πολύ ψηλά. Ενώνει δύο ανθρώπους, πάντοτε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Ο γάμος είναι συνάφεια ανδρός και γυναικός. Οτιδήποτε άλλο δεν ξέρω πώς λέγεται, πάντως δεν είναι γάμος» τόνισε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου επισήμανε ακόμα ότι η Εκκλησία δεν διώχνει κανέναν, αλλά ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους.

«Η Εκκλησία δέχεται τους πάντες. Αρκεί να μην μπαίνουμε με έναν δικαιωματισμό. Το πρόβλημα σε όλους μας σήμερα είναι ότι θέλουμε το δικό μας θέλω να το επιβάλουμε στους άλλους. Θέλουμε με τον δικό μας εγωισμό να μπούμε κάπου. Όχι. Στην Εκκλησία κανένας μας, ούτε Επίσκοπος, ούτε κανείς κληρικός, λαϊκός. Στην Εκκλησία μπαίνουμε με ταπείνωση, ακούμε τον λόγο του Θεού. Και κάνουμε τον αγώνα μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η Εκκλησία δεν είναι ο κλήρος. Γιατί βλέπω καμιά φορά ότι συνδέεται. Δεν είναι ο κλήρος, η Εκκλησία είμαστε όλοι. Μέσα στην Εκκλησία δεν μπαίνουμε με τον δικαιωματισμό μας, μπαίνουμε με τις αδυναμίες μας για να θεραπευτούμε. Για να γίνει η Εκκλησία θεραπευτήριο και όχι χώρος μέσα στον οποίο εμείς με τον εγωισμό μας και με το λάθος μας, με την αμαρτία μας, να καταξιωθούμε» ανέφερε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία», σύμφωνα με το Ευαγγέλιο που είναι και ο κανόνας της Εκκλησίας, ο λόγος της.

Σχετικά με το γεγονός πως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα επισημαίνει πως ως πολίτες της χώρας θα πρέπει εκτός από τις υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να είναι συνεπείς, να απολαμβάνουν και τα ίδια δικαιώματα με όλους, ο κ. Παντελεήμων δεν εξέφρασε αντίρρηση, λέγοντας πως «η Πολιτεία έχει τον τρόπο και τους νόμους να εξυπηρετήσει και αυτά που θέλουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά για την Εκκλησία τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Όσο για την κριτική που ασκείται στην Εκκλησία ότι αντιδρά σε ένα νομοσχέδιο που δεν αναφέρεται στον θρησκευτικό αλλά στον πολιτικό γάμο, ο κ. Παντελεήμων επισήμανε πώς ναι μεν αναφέρεται στον πολιτικό αλλά «αρχίζει να ξεφτίζει η ελληνική μας παράδοση».
«Η Εκκλησία δεν μπορεί να πει γάμο οτιδήποτε άλλο. Υπήρχανε άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για να τακτοποιήσουν τα ζητήματα αυτών των ανθρώπων. (…) Το σύμφωνο συμβίωσης. Στο σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούσαν να μπουν σε αυτό το νόμο και κάποια καινούρια άρθρα, να επικαιροποιηθεί και να έχει γίνει».

Σχετικά με το ζήτημα της τεκνοθεσίας ανέφερε τα εξής. «Η υιοθεσία υπήρχε και υπάρχει και δεν μιλάει κανείς αντίθετα για την υιοθεσία, αλλά όμως για τις παρένθετες μητέρες και όλα αυτά, ξέρετε ότι εγείρουν πολλά πολλά θέματα και ηθικά θέματα. Όταν έχουμε δύο ανθρώπους, έναν άντρα και μια γυναίκα που για τους δικούς τους λόγους δεν μπορούν να φέρουν ένα παιδί. Δεν λέει κανείς ότι δεν μπορούν να υιοθετήσουν».

Στην περίπτωση, ωστόσο που πρόκειται για ζευγάρι του ίδιου φύλου που επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί, ο κ. Παντελεήμων είναι κατηγορηματικός. «Εκεί έχουμε πρόβλημα και το αναφέρει χθες το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Εκεί έχουμε πρόβλημα. Να πω και κάτι άλλο. Ότι αύριο ο κόσμος μας, τα παιδιά μας, θα μας ζητήσουν τον λόγο από την Εκκλησία, όπως το έχουν κάνει πολλές φορές. Γιατί δεν στηρίξατε αυτούς τους δεσμούς. Γιατί δεν μιλήσατε. Και η Εκκλησία, επαναλαμβάνω, δεν έρχεται να παρέμβει. Έρχεται να μιλήσει παρακλητικά στους ανθρώπους, να δώσει την αλήθεια της απαραχάρακτη κι από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Όσο αφορά στο ποια θα είναι η στάση της Εκκλησίας σε σχέση με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως οι βουλευτές θα πάρουν μια επιστολή από την Ιερά Σύνοδο, «όπου εκεί η Εκκλησία απλά και όμορφα θα τους καταθέτει τις δικές της θέσεις. Από κει και πέρα η Εκκλησία δεν θα τα βάλει με κανέναν από τους βουλευτές».

«Η Εκκλησία δεν θα στοχοποιήσει πρόσωπα. Ο καθένας με τη συνείδησή του θα ψηφίσει. Απλώς εκείνη θα ενημερώσει τους βουλευτές μας με ένα σημείωμα, με ένα έγγραφο και παρακλητικά. Ο λόγος της Εκκλησίας. Τίποτε παραπάνω. Εγώ σας μιλάω γι’ αυτά που εχθές στην Ιερά Σύνοδο κουβεντιάσαμε και πήραμε κάποιες αποφάσεις. (…) Δεν αποφασίζουμε. Παρακαλούμε τον λαό μέσα από τον λόγο του Ευαγγελίου. Εμείς δεν αποφασίζουμε, η Εκκλησία δεν αποφασίζει. Η Εκκλησία καλεί τους πάντες εν μετανοία να ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία. (…) Δεν γνωμοδοτούμε, δεν βγάζουμε γνωμοδότηση, δεν δίνουμε πιστοποιητικά. Εμείς λέμε τι λέει το Ευαγγέλιο» τόνισε ο κ. Παντελεήμων.

Ερωτηθείς σχετικά με ιεράρχες οι οποίοι, από άμβωνος, απειλούν ακόμη και με αφορισμό στελέχη του Κοινοβουλίου, ο κ. Παντελεήμων κατέθεσε την προσωπική του άποψη, σημείωσε, όχι της Ιεράς Συνόδου.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Εμείς είμαστε όλοι άνθρωποι. Είμαστε όλοι μέσα στην Εκκλησία. Η πυξίδα μας για τη ζωή και για την πορεία μας είναι ο λόγος του Χριστού και του Ευαγγελίου. Και κάνουμε τον αγώνα μας όλοι. Έτσι λοιπόν η Εκκλησία, σας το είπα, δεν γνωμοδοτεί, δεν ψηφίζει. Τίποτα. Μόνο παρακαλεί τον λαόν της. Και ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη αυτό λέει. Παρακαλείτε τον λαόν μου. Ο λόγος του Χριστού είναι παράκληση, είναι ζωή.

Εγώ δεν είμαι δάσκαλος κανενός. Ο καθένας έχει τη συνείδησή του και ο καθένας μέσα από το Ευαγγέλιο μπορεί να πάρει στάσεις ζωής και ποιμαντικής».

ΠΗΓΗ:http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΝΕΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 1Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

omada diktiou

Το Santa Run Κομοτηνής θα κοκκινίσει και φέτος την πόλη

omada diktiou

Παρουσίαση βιβλίου «Ματωμένο Χειρόγραφο» Ανδρέας Λύκος

diktio diktio