www.komotinitv.gr
10 11 02 2
ΑΓΡΟΤΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τη ψυχή στο στόμα οι αγρότες για eco- schemes, αλλαγές στο πλαίσιο

Κοινοποίηση

Μαζικά για τις αιτήσεις των eco-schemes που λήγουν στις 18 Οκτωβρίου προσέρχεται στους μελετητές ο αγροτικός κόσμος σύμφωνα με το ρεπορτάζ προσκομίζοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά, με τις αρμόδιες αρχές να τηρούν στάση αναμονής για τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανά δράση, ενώ πλέον υπάρχει και ένα αίσθημα «αισιοδοξίας» στους ιθύνοντες, αφού φαίνεται πως η απορρόφηση του προϋπολογισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο κυρίως λόγω της βιολογικής γεωργίας.

Με τη ψυχή στο στόμα οι αγρότες για τα eco- schemes ενώ οι αρχές τροποποιούν ξανά το πλαίσιο δράσεων

Παράλληλα, αναφορικά με τη δράση της ενίσχυσης σποράς χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, από ανθρώπους της αγοράς σποροπαραγωγής εκτιμάται -όπως αναφέρουν στο Agronews- πως η επιδότηση από τα 31,3 ευρώ το στρέμμα (σιτηρά) θα είναι τελικώς μειωμένη και ίσως κυμανθεί κοντά στα 20 ευρώ το στρέμμα λόγω ζήτησης. Βέβαια εδώ να επισημανθεί ότι οι διαχειριστικές αρχές ήδη εξετάζουν τη μεταφορά πόρων προς τις δράσεις με μεγάλη ζήτηση από άλλα eco-schemes, με τις δυνατότητες αυτές ωστόσο να περνάνε και μέσα από το φίλτρο της Κομισιόν.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως προς στιγμήν το 50% των αγροτών που δήλωσαν κάποιο eco-scheme έχουν επιλέξει τη διατήρηση στη βιολογική γεωργία. Του χρόνου ωστόσο αυτό το «μαξιλάρι» δεν θα υπάρχει καθώς οι προϋποθέσεις ένταξης θα είναι πιο αυστηρές, οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να ζυγίσουν τις επιλογές τους για το ερχόμενο ΟΣΔΕ πιο προσεκτικά.

Αναφορικά με την τροποποίηση της ΚΑΠ, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει υπάρξει «σχεδόν συμφωνία», ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών η έγκριση θα γίνει στα τέλη του έτους.

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει τροποποίηση σε ορισμένες ΚΥΑ των eco-schemes που θα διορθώνουν κάποια πράγματα κυρίως γραφειοκρατικά.

η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους χρήστες της ΕΑΕ 2023 ότι:

Ολοκληρώνεται σήμερα 6/10/2023 η διαδικασία υποβολής παραδεκτών αιτήσεων
Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας αιτήσεων για το διάστημα 7-8/10/2023
Από τη Δευτέρα 9/10/2023 και για τις επόμενες μέρες ισχύουν τα ακόλουθα:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ (MONITORING)
Οι γεωργοί εφόσον ενημερωθούν από σχετική εφαρμογή εντός της ΕΑΕ 2023 αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου με παρακολούθηση εκτάσεων (MONITORING – AMS), θα μπορούν να προβαίνουν για όλα τα αγροτεμάχιά τους, ανεξαρτήτως σήμανσης που έλαβαν (πράσινα, κόκκινα), στις εξής αλλαγές:

α. αλλαγή της θέσης υφιστάμενου αγροτεμαχίου

β. τροποποίηση της γεωμετρίας υφιστάμενου αγροτεμαχίου

γ. κατάτμηση αγροτεμαχίου (π.χ. ένα υφιστάμενο αγροτεμάχιο να “σπάσει” σε δυο)

δ. διαγραφή αγροτεμαχίου

ε. αφαίρεση αιτήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

στ. αφαίρεση αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

Δεν επιτρέπεται η προσθήκη, εκ νέου, αγροτεμαχίου που δεν αφορά το ανωτέρω σημείο (γ).

Συστήνεται ωστόσο οι παραγωγοί ή οι χρήστες της ΕΑΕ 2023 να μην προβαίνουν σε αλλαγές για τα αγροτεμάχια που έλαβαν “πράσινη” σήμανση.

Εφόσον γνωστοποιηθεί στον γεωργό ότι περιλαμβάνεται σε δείγμα επιτόπιου ελέγχου που αφορά σε εκτάσεις (πλην εκείνης του βάμβακος, αραβοσίτου και ρυζιού), δεν θα επιτρέπεται καμία από τις παραπάνω αλλαγές.

Οικολογικά Σχήματα
Επιτρέπεται η προσθαφαίρεση οικολογικών σχημάτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις (μέχρι 18.10.2023).

Συνδεδεμένα καθεστώτα
Επιτρέπεται η προσθαφαίρεση συνδεδεμένων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μέχρι 15.10.2023)

Επίσης επιτρέπονται

Οι αλλαγές ποικιλίας (μέχρι 18.10.2023)
Η ένταξη σε ομάδα παραγωγών ή/και σε αγροτικό συνεταιρισμό (μέχρι 18.10.20223)
Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Για τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων 2023 σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ο μεταβιβαστής κάνει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν χρειάζεται να επισυνάψει παραστατικά παρά μόνο αν ενημερωθεί ότι είναι σε δείγμα ελέγχου, η αίτηση οριστικοποιείται και παίρνει πρωτόκολλο ενώ στη συνέχεια ο αποδέκτης μέσω του gov.gr (eae2023.opekepe.gov.gr) κάνει την αποδοχή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση.

Υπάρχει μια περιοδική ενημέρωση του gov.gr (υφίσταται υστέρηση στους χρόνους ενημέρωσης μεταξύ καταχώρησης και εμφάνισης) και θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από τους ενδιαφερόμενους.

Η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και η αποδοχή αυτών θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 20/10/2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κομοτηνή | Ψυχωμένος Ορέστης (με 10 παίκτες) υποχρέωσε σε ισοπαλία τον Πανθρακικό

omada diktiou

Διπλή σύλληψη για ναρκωτικές ουσίες στην Κομοτηνή

omada diktiou

Ημερίδα με τίτλο «Διαβήτης- άσκηση & διατροφή»

diktio diktio