www.komotinitv.gr
Little Boy 1635065 1280 1024x682
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Η οικονομική πίεση λόγω της πανδημίας COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εφήβων

Κοινοποίηση

Η οικονομική πίεση λόγω της πανδημίας COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εφήβων
Το οικονομικό άγχος λόγω της πανδημίας COVID-19 επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των εφήβων και συνέβαλε σε συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP). Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Americas, διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε εφήβους με χαμηλό εισόδημα, αλλά επηρέασε επίσης όλες τις εισοδηματικές ομάδες που αντιμετώπισαν οικονομική πίεση λόγω απώλειας εισοδήματος.

«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν αισθάνονται ή δεν κατανοούν το οικονομικό άγχος, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει όχι μόνο ότι το νιώθουν, αλλά ότι αυτό το άγχος επηρεάζει επίσης την ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο Ran Barzilay, παιδοψυχίατρος και καθηγητής στο Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) και στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Δεδομένης της πίεσης που ενδέχεται να επιφέρει ο πληθωρισμός στα οικονομικά των οικογενειών, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι το οικονομικό άγχος είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την ψυχική υγεία των εφήβων και ότι η αντιμετώπιση αυτού του στρες είναι σημαντική δεδομένης της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης ψυχικής υγείας των νέων».

Η πανδημία COVID-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια δημόσια υγεία, αλλά συνέβαλε επίσης σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει οικονομικά ζητήματα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχει εισαγάγει νέα οικονομική πίεση σε πολλές άλλες. Προηγούμενη έρευνα στο CHOP και το LiBI έχει δείξει συσχέτιση μεταξύ της απώλειας εισοδήματος που σχετίζεται με την πανδημία και του οικονομικού στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους ενήλικες. Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας των νέων, προηγουμένως υπήρχαν ελάχιστα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο του οικονομικού στρες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, οι ερευνητές του CHOP ανέλυσαν δεδομένα από 9.720 εφήβους που συμμετείχαν στη Adolescent Brain Cognitive Development Study (ABCD Study®), ένα δείγμα περισσότερων από 10.000 παιδιών στις ΗΠΑ μεταξύ 11 και 14 ετών. Οι ερευνητές διερεύνησε τη συγκεκριμένη συσχέτιση της οικονομικής πίεσης με την ψυχική υγεία των εφήβων μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαΐου 2021. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δεδομένα πριν από την πανδημία σχετικά με το εισόδημα του νοικοκυριού και την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι των οποίων οι οικογένειες έχασαν μισθούς λόγω της πανδημίας ήταν πιο πιθανό να είναι μαύροι (19,5% έναντι 12,2%), Ισπανόφωνοι (22,0% έναντι 12,9%) και κάτω από το όριο της φτώχειας (15,2% έναντι 4,2%) από αυτούς που δεν έχασαν. Αυτές οι ομάδες εξέφρασαν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα άγχους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τόσο η απώλεια μισθών που σχετίζεται με την πανδημία όσο και το οικονομικό άγχος ήταν πιο διαδεδομένα στους νέους με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα πριν από την πανδημία -με άλλα λόγια, οι φτωχοί ήταν πιο πιθανό να γίνουν φτωχότεροι, με μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Οι νέοι από οικογένειες που έχασαν μισθούς, ανεξάρτητα από το εισόδημα πριν από την πανδημία, ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους από οικογένειες που δεν έχασαν μισθούς. ανέφεραν επίσης ότι βίωσαν περισσότερο αντιληπτό άγχος. Η συσχέτιση μεταξύ του οικονομικού στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ήταν σημαντική ακόμη και όταν ληφθεί υπόψη η ψυχική υγεία πριν από την πανδημία.

Εκτός από τη συσχέτιση μεταξύ του οικονομικού στρες και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, οι ερευνητές ήθελαν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς του πώς η απώλεια μισθού συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία των εφήβων. Για να το κάνουν αυτό, ανέλυσαν διαχρονικά δεδομένα για να εντοπίσουν παράγοντες από την αρχή της πανδημίας έως ένα χρόνο αργότερα. Διαπίστωσαν ότι τόσο το υποκειμενικό οικονομικό άγχος των νέων όσο και οι οικογενειακές συγκρούσεις συνέβαλαν στην κακή ψυχική υγεία των εφήβων, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου έμμεσων οδών.

«Παρόλο που αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε ειδικά στην απώλεια μισθών που σχετίζεται με την πανδημία, η οικονομική πίεση είναι ένας ευρύτερος παράγοντας κινδύνου ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους που είναι σημαντικός σε οποιαδήποτε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας», είπε ο Δρ Barzilay. «Οι κλινικές παρεμβάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το οικονομικό στρες των νέων και τις οικογενειακές συγκρούσεις για να μειώσουν τον αντίκτυπο των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στην ψυχική υγεία των εφήβων». Η οικονομική πίεση είναι ένας ευρύτερος παράγοντας κινδύνου ψυχικής υγείας για τους νέους, ο οποίος μπορεί να έγινε πιο σημαντικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά θα παραμείνει βασικός για την ψυχική υγεία των νέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η ώρα των Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου – Το παρασκήνιο λίγο πριν την πολυσυζητημένη εκδήλωση

omada diktiou

Συγχαρητήρια του Δημάρχου Κομοτηνής στον Κομοτηναίο, Πέτρο Φιλιππίδη

diktio diktio

Διακοπές ρεύματος θα γίνουν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου σε Παραδημή, Ήφαιστο και Κρυονέρι

omada diktiou