Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για νέα έκτακτη παροχή στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Στην κυβέρνηση βλέποντας ότι η ακρίβεια δεν υποχωρεί, αλλά το αντίθετο γιγαντώνεται, αναζητεί τρόπος ενίσχυσης των εισοδημάτων για τους οικονομικά αδύναμους (σ.σ. πχ το Πάσχα). Η ενίσχυση αυτή μπορεί να είναι πλέον και διπλή, αφού εκτός από την προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, είναι πολύ πιθανό πλέον να έρθει η έκτακτη ενίσχυση σε περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους και άλλους οικονομικά ασθενείς πολίτες. Προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό είναι η καλή πορεία, πάνω από τον στόχο των εσόδων. Μία πρώτη γεύση θα πάρουμε την προσεχή Παρασκευή 16 με την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον Ιανουάριο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κινηθεί με θετικό πρόσημο πάνω από τον στόχο, σε τέτοιο βαθμό που έδωσε την δυνατότητα στον υπουργό, κο Χατζηδάκη να κάνει ουσιαστικά την προαναγγελία για πιθανότητα να δοθεί έκτακτη παροχή το Πάσχα.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί, αφού αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι δεν θα πρέπει διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι κάθε υπερβάλλον ποσό από τον προϋπολογισμό θα επιστρέφεται στην κοινωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία έκτακτη παροχή, εφόσον η δημοσιονομική εικόνα το επιτρέπει.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας».
Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι «νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».
Κομβική θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων μέχρι το τέλος του μήνα, τα οποία και εγγράφονται στο 2023. Να σημειωθεί ότι το 2023 παρατηρήθηκε εκρηκτική αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού υπήρξε καθαρή υπέρβαση 337 εκατ. ευρώ έναντι του ήδη πολύ υψηλού στόχου του προϋπολογισμού.
Ένα άλλο στοιχείο που θα καθορίσει την οριστική απόφαση είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2023, κάτι που αναμένεται να συμβεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Μαρτίου.
Έτσι λοιπόν τα οριστικά στοιχεία, που θα φέρνουν δημοσιονομικό πλεόνασμα πάνω από το 1,1%, θα επιστραφεί στην κοινωνία, μαζί με αυτό που πιθανόν να δημιουργεί στις αρχές του 2024 και θα αφορά το τρέχον έτος.
Εφόσον τελικά όλα κυλήσουν ομαλά και με βάση τον σχεδιασμό, τότε θα χορηγηθεί έκτακτη παροχή, ανάλογα με το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε 2,3 εκ. πολίτες οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες -δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.
Τέλος να σημειωθεί ότι για τον νέο κατώτατο μισθό, ο Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση από 1η Απριλίου» και πως θα είναι άνω των 800 ευρώ. «Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Πήγη:www.newsit.gr