www.komotinitv.gr
9a7faa61 Screenshot 1553
ΕΛΛΑΔΑ

Από ποιες πράξεις απέχουν οι συμβολαιογράφοι της Θράκης έως τις 27 Νοεμβρίου

Κοινοποίηση

Σε έκτακτη γενική συνέλευσή τους τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης αποφάσισαν να απέχουν έως και τις 27-11-2023 (συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου 25 και 26 Νοεμβρίου), από:

α) όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και προσύμφωνα από οποιαδήποτε αιτία, τις δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς, και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων φόρου είτε μέσω myPROPERTY είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

β) τη χορήγηση περιλήψεων κατακυρωτικής έκθεσης κατόπιν δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού, τη σύνταξη πίνακα κατάταξης, και την υπογραφή πράξης εξόφλησης πλειστηριάσματος ή λήψης πλειστηριάσματος κατόπιν εγγύησης ή εγγυοδοσίας.

γ) τη χορήγηση εντολής για λήψη πλειστηριάσματος.

Εξαιρούνται της αποχής, η σύνταξη διαθηκών, πληρεξουσίων, ενόρκων βεβαιώσεων και λοιπές πάγιες πράξεις, καθώς επίσης η υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είτε μέσω του myPROPERTY είτε με άλλη διαδικασία, στις περιπτώσεις που λήγει η προθεσμία υποβολής εντός της περιόδου της αποχής.

Ως προς τους λόγους της αποχής τους, οι συμβολαιογράφοι απαριθμούν:

“1) Ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκ μέρους της Κυβέρνησης δια του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντιμετώπιση του Κλάδου μας, η οποία καταδεικνύει παραγνώριση του θεσμικού και επιτυχούς ρόλου μας στην ασφάλεια των συναλλαγών από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.

2) Ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αιφνιδιαστικό τρόπο που παρουσίασε η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης την επαγγελόμενη μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, η οποία περιέχει πλήθος θεμάτων που χρήζουν διορθώσεων και διευκρινίσεων, χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο με τους καθ’ ύλην μαρμοδίους συμβολαιογράφους.

3) Ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας με την επιβολή πληθώρας προαπαιτούμενων για τις συναλλαγές των ακινήτων, που συνεχώς επαυξάνονται, με ένα νομικό πλαίσιο που χρήζει επανεξέτασης και εξορθολογισμού.

4) Ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας και του Φορέα “Κτηματολόγιο” στη λειτουργία του Κτηματολογίου, τόσο με την πληθώρα των εσφαλμένων καταχωρίσεων με ευθύνη των αναδόχων κτηματογράφησης, όσο και με την υπερβολική καθυστέρηση των καταχωρίσεων και των μεταγραφών, που δημιούργησε μεγάλο αριθμό εκκρεμών καταχωρίσεων, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια ανασφάλεια στις συναλλαγές.

5) Ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου αναφορικά με τη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά με βάση ανύπαρκτα και αυθαίρετα προσδιοριζόμενα εισοδήματα, επιτείνοντας την άδικη φορολόγηση και την άνιση αντιμετώπιση των πολιτών από
το Κράτος”.

Των παραπάνω δοθέντων τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, δηλώνουν “ρητά και με ένταση σύμφωνοι με κάθε διαδικασία που θα βελτιώσει τις συνθήκες στις συναλλαγές των ακινήτων”, και “έτοιμοι και διαθέσιμοι να υποβάλουμε στα αρμόδια Υπουργεία σχετικές προτάσεις”.

Και προσθέτουν: “Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαδικασία είναι πρόσφορη για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών των συμπολιτών μας και της Εθνικής Οικονομίας, δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με πρακτικές που διακινδυνεύουν την ασφάλεια των συναλλαγών και είναι αντίθετες με το δικαιικό μας σύστημα”.

Καταλήγοντας, δε, τονίζουν: “Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την ασφάλεια των συναλλαγών και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Το Σώμα της γενικής συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να αποφασίσει τυχόν περαιτέρω κινητοποιήσεις εφόσον το κρίνει σκόπιμο, σε συντονισμό και με την πλειοψηφία των λοιπών Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Δόθηκε παράταση για τις αιτήσεις μέχρι τις 5/2

omada diktiou

To 3o BCC Fest – Balkan Classic Contemporary Festival ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη

omada diktiou

Κ. Μητσοτάκης για Ε65: Δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας και έργο που πέρασε από 40 κύματα

omada diktiou